Dutch Moving Media is alweer 5 jaar bezig als hét promotiebureau van Nederland. Dit in een wereld waar het geweld om klanten in opti forma is. Geen klant ontkomt aan de acquisitie. Bij elke nieuwe introductie zitten de promotiebureaus er al bovenop, voordat het überhaupt op de winkelvloer aan is gekomen.
Waar zit voor de marketeer dan het verschil en welke promotiebureaus moet je dan uitnodigen? Deze vraag is momenteel orde van de dag. Je bekijkt het social media account van de overige promotiebureaus en leest waar ze in uitblinken. Maar zegt dit wel genoeg? Alle promotiebureaus laten de beste foto’s en de meest prominente klanten zien. Kun je hieruit wat zinnigs halen? En als je dan wat verder kijkt, dan zie je ook nog eens dezelfde merken bij verschillende promotiebureaus. Je ziet veel wisseling van merken tussen de verschillende promotiebureaus. Dan vraag je als marketeer al snel af: waar komen die wisselingen tussen promotiebureaus vandaan?
Het klinkt zo cliché, maar het zit in de kwaliteiten van de achterkant van een promotiebureau. Elk bureau zegt dat ze de beste mensen hebben. Maar als een activatiebureau niet in staat is om leveren wat is afgesproken, dan heeft de actie alsnog geen zin, ongeacht de kwaliteit van de mensen. Kwaliteit is coördineren en het faciliteren van projecten. Daarna komen de promotiemedewerkers kijken. Tja, en ook hierin verschilt een hoop. Je merk moet natuurlijk wel prestatief zijn en dus een mooi persoon staat op de voorgrond. Maar kun je van een mooi bord wel eten? Of ligt de kracht van de campagne dan in het enthousiasme wat een promotiemedewerker moet uitdragen. Moet je je dan focussen als marketingmanager op een bureau die alleen maar mooie mensen laat zien?
Dan is de vraag waar onderscheid een promotiebureau zich dan in? Met de mensen, de middelen en de expertise. Het allerbelangrijkste zijn de mensen die het spin in het web zijn en hoe de mensen worden getraind op hun enthousiasme. De kracht van enthousiasme en professionaliteit moeten hand in hand samengaan. Als het bureau dit uitstraalt, dan worden de sampling, promotiecampagnes, product placements, roadshows, beursactiviteiten, winkel demonstraties en guerrilla acties optimaal uitgevoerd.
Don’t Hesitate… Activate!
PS: Benieuwd naar de filosofie van Dutch Moving Media? Lees dan snel “De 9+ organisatie”
Genomineerd voor Managementboek van het Jaar 2011!
Organisaties laten veel commerciële ruimte onbenut, omdat ze niet goed weten wat hun klanten werkelijk beweegt. Niet verwonderlijk, want 90% van wat klanten beweegt speelt zich af in het onbewuste. Inzicht in de onbewuste drijfveren biedt enorme kansen om ‘binnen te komen’ in het hoofd van de klant: van business doen naar relaties bouwen en van Operational Excellence naar Customer Excellence. Dit biedt bovendien dé kans op een doorbraak in klanttevredenheid, die nu nog vaak blijft steken rond de 7. Een misleidend cijfer, want zo’n voldoende blijkt onvoldoende…
Zie hier het perspectief voor de 9+ organisatie: de onderneming die volledig gebouwd is op het fundament van klantbeleving. De auteurs leggen in tien inspirerende hoofdstukken uit hoe organisaties in alle commerciële bedrijfsprocessen veel relevanter kunnen worden in de belevingswereld van de klant. Deze organisaties verwerven mindshare met een hoger marketshare als gevolg. De bonus? Volledig tevreden en daardoor loyale klanten!
Citaten uit dit boek
Een klanttevredenheidsscore tot en met een acht betekent echter niet dat een klant tevreden is, maar eigenlijk dat hij onverschillig is. De kern van het probleem is dat ondernemingen tevredenheid definiëren aan de hand van maatstaven die ze zelf hebben bedacht, zonder te weten wat hun klanten écht bezighoudt. Dit is waar het in bedrijven fundamenteel misgaat: in de beleving van de onderneming wordt er verbeterd; in de beleving van de klant doet het er niet of nauwelijks toe.
Bedrijven zullen op een andere manier moeten leren luisteren om te doorgronden wat klanten werkelijke (onbewust) vinden en verwachten. De heersende opvatting is dat veel gegevens verzamelen automatisch leidt tot diepgaand inzicht in voorspellend vermogen van klantgedrag. Dit is simpelweg niet het geval: alle onderzoek dat het bewustzijn van klanten aanspreekt, levert tamelijk oppervlakkige inzichten in eigenschappen van klanten op.
Marketeers vinden klanten soms ongrijpbaar en zoeken naar meer grip; klanten voelen zich nauwelijks begrepen en vinden dat onbegrijpelijk. De sleutel ligt, hoe kan het ook anders, in het onbewustzijn. Immers, meer dan 90% van het (aankoop)gedrag wordt bepaald door het onbewuste.
Van Verkoper naar aankoopcoach: Het gaat erom de klant zo snel mogelijk een aardig eind op weg te helpen en zijn zoekproces te kennen. Hij is namelijk zoekende, en wie hem de reikende (leidende) hand biedt, kan rekenen op zijn warme aankoopempathie.